Hoe verzorg ik mijn kamerplanten?

Kamerplanten zijn nog nooit zo populair geweest. Groen in huis halen is echt dé trend van het moment. En dat kan ook niet anders. Niet enkel zorgen kamerplanten voor frisse groene toetsen in je interieur, ze bevorderen ook nog eens de luchtkwaliteit. Ideaal in een tijd waarin we hunkeren naar natuur en zuivere lucht.

Geef kamerplanten voldoende licht

De meeste kamerplanten houden niet van direct zonlicht. Toch hebben alle planten wat licht nodig. Wanneer de bladeren van de plant geel worden, kan dit wijzen op te weinig licht.

Zorg voor de juiste temperatuur

Kamerplanten gedijen goed in een ruimte met een temperatuur vanaf ongeveer 20°. Voorkom grote temperatuurschommelingen en tocht. Kamerplanten houden er ook niet van om dicht bij een verwarmingselement te staan. In de winter mag de plant op een koelere plaats staan. Als de plant echter op een te koude plaats staat, kan dit schimmel op de bladeren veroorzaken.

Geef voldoende water

De basisregel is dat je water geeft wanneer de grond van de kamerplant droog aanvoelt. Laat de grond van de plant nooit volledig uitdrogen. Steek af en toe een vinger in de grond aan de rand van de pot. Zo kan je nagaan hoe droog de grond is. Giet het water zo veel mogelijk direct in de pot. Kamerplanten houden er ook van als de bladeren (niet de bloemen) beneveld worden. Geef indien mogelijk water op kamertemperatuur en met zo weinig mogelijk kalk.
 
Een goed gedraineerde grond is eveneens belangrijk. Maak dus gebruik van een kwalitatieve potgrond en zorg ervoor dat het overtollige water kan weglopen. Een wortelkluit die vaak te vochtig staat, kan rotten. In de winter hebben kamerplanten minder water nodig. Bij warm weer in de zomer is de behoefte aan water dan weer groter. Houd ook rekening met de luchtvochtigheid. Verdroogde grond en gekrulde bladeren kunnen wijzen op een te droge lucht.

Geef extra voedingsstoffen

Wanneer kamerplanten de meeste voedingsstoffen uit de potgrond opgebruikt hebben, is het raadzaam om extra voeding te voorzien. Geef daarom tijdens de groeiperiode, van maart tot september, wekelijks voeding, bijvoorbeeld met vloeibare meststof. Enkele druppels in het gietwater zorgen voor voldoende voeding.

Weetjes

  • Wanneer de pot na een paar jaar te klein wordt voor de kamerplant, dan is het nodig om de plant te verpotten. Kies dan voor een nieuwe pot die aan de rand minimaal 2 cm groter is.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven