Hortensia's

Hortensia’s zijn echte tuinlievelingen, en terecht! Niet veel planten bloeien zo uitbundig en zo lang, in zoveel verschillende kleuren! Van kleurrijke bollen vol bloemen tot elegante witte bloempluimen, een Hortensia fleurt echt ieders tuin op.

Soorten Hortensia’s

Blauw, paars, roze, rood of wit: welke Hydrangea Macrophylla (ook wel boerenhortensia genoemd) kies jij? De boerenhortensia is met zijn prachtige bolvormige bloemen één van de meest gekweekte sierheester ter wereld. Ze fleuren jouw tuin de héle zomer op met hun vrolijke kleuren. Wist je zelfs dat ze van kleur kunnen veranderen?

Weetje: Je kan de kleur van jouw Hortensia’s in de tuin beïnvloeden naar wens. Liefhebbers van blauwe schoonheden kunnen aluin strooien bij de voet van de plant, liefhebbers van roze hebben dan weer baat bij een kalkrijke grond. 

Andere variëteiten

Een tweede variëteit die ook heel erg bekend is voor haar prachtige bollen bloemen is de Hydrangea Aborescens ‘Annabelle’ (sneeuwbalhortensia). Zij doet haar naam zeker eer aan met elegante, grote groen-witte bolvormige bloemen. Deze overvloedige bloei mag je echt niet missen in jouw tuin.

Van bollen naar pluimen, ook de Hydrangea Paniculata of pluimhortensia is een schoonheid! Met haar pluimvormige, langgerekte witte bloemen is in grote opmars. De perfecte optie als je een beetje magie in de tuin wenst, sommige verkleuren roze als ze uitbloeien!

Een hortensia planten

Jouw terras opfleuren of stralen in jouw tuin tussen de andere tuinplanten: de hortensia kan het allebei!

Kies voor een voldoende grote pot en vul deze met de juiste potgrond. Dat wil zeggen potgrond voor zuurminnende planten voor hortensia’s met blauwe bloemen en gewone potgrond voor de hortensia’s met roze of witte bloemen. Let op dat er voldoende drainage is, water mag niet blijven staan want dit zorgt voor wortelrot en het verwelken van jouw plant. Houd de potgrond dus vochtig, maar niet nat.

Is er een plekje voor jouw hortensia in de volle grond? Graaf hier dan een ruim plantgat en meng de grond die er uit komt met bodemverbeteraar (of potgrond voor zuurminnende planten voor blauwe bloemen). Dompel de kluit onder in water en plant ze dan in het plantgat even diep als de pot. Vul aan met het verbeterde grondmengsel tot de hoogte van de omliggende grond.

Verzorging

Ondertussen weet je al dat er niet veel kan onderdoen aan de prachtige bloei van de Hortensia. En die uitbundige bloei, daar hoef je zelf niet veel voor te doen!

  1. De botanische naam van de Hortensia is Hydrangea. Dat is een link naar de verzorging van de plant. Hydro betekent namelijk water, waar ze helemaal dol op is. Geef de hortensia een stevige slok water bij de voet van de plant als ze er wat slapjes bij staat.
  2. Pluimhortensias en Annabellen bloeien op éénjarig hout en de boerenhortensia op tweejarig hout. Dit wil zeggen dat je een pluimhortensia of Annabelle helemaal kort mag snoeien tot ongeveer 30 cm, maar dat je bij de boerenhortensia de takken die niet gebloeid hebben, moet laten staan. Je wilt natuurlijk niet die prachtige toekomstige bloemen wegsnoeien. Eén ding is zeker, snoei de verwelkte bloemen pas na de koudste dagen. Niet enkel vormen ze een prachtig winters tafereel, ze beschermen ook de nieuwe bloemknoppen tegen de vorst.
  3. Hortensia’s bloeien maandenlang, en dat vraagt natuurlijk heel veel van de plant. Voor een rijke bloei hebben ze voldoende voeding nodig. Help ze dus een handje met de juiste meststoffen. Met meststoffen voor de siertuin maak je bijna iedere hortensia blij. Enkel de hortensia’s met blauwe bloemen verkiezen meststoffen voor zuurminnende planten en wat blauwmaker (aluinpoeder).

Zie je in het land van de hortensia’s het bos niet meer door de bomen? Kom dan vlug langs en onze tuinexperts helpen je graag verder om jouw tuindroom te verwezenlijken!

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

In onze wekelijkse nieuwsbrief delen we onze promoties, handige tuintips, inspirerende creaties, nieuwigheden in onze winkels, … Kortom, iets om elke week naar uit te kijken, schrijf je snel in!

Inschrijven